‘Klijnsma moet aan de slag voor leerwerkbanen’

“De SP vindt dit een flinke blamage”, aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut tegen staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) tijdens het vragenuurtje. Karabulut voelde de staatssecretaris aan de tand over het bericht dat leerlingen in de bouw naar huis worden gestuurd, omdat er geen leerwerkplekken voor ze zijn.

In april van dit jaar garandeerde de staatssecretaris nog dat elke jongere een baan, opleiding of combinatie daarvan zou krijgen. Jongeren hoefden – volgens de staatssecretaris – alleen maar naar de gemeenten te gaan om te vragen wat er voor hun in de mand zit. Karabulut: “Die garantie blijkt een fopspeen, want de mand van de staatssecretaris lijkt leeg.”

De werkloosheid onder jongeren groeit. Op dit moment zitten er 108.000 jongeren thuis, zonder opleiding of werk. Diegene die nog wel een opleiding volgen zijn er niet zeker van of ze deze kunnen afmaken, omdat er niet genoeg leerwerkplekken zijn. Scholen, leerwerkbedrijven en gemeenten willen dat de staatssecretaris ingrijpt om te voorkomen dat toekomstige vakmensen zoals bouwvakker, timmerman of schilder met hun studie moeten stoppen. Karabulut: “Het is de derde keer deze maand dat de Staatssecretaris schermt met convenanten. Ondertussen dreigen jongeren met lege handen te komen staan. Het is nu tijd voor concrete actie en harde afspraken over aantallen banen, stages en leerwerkplaatsen.”

Karabulut vindt dat de rijksoverheid en gemeenten opdrachten voor onderhoud van publieke gebouwen zoals scholen en wijkcentra aan bedrijven moeten gunnen die plekken reserveren voor jongeren om onder begeleiding van een gezel een vak te leren. Het antwoord van staatssecretaris Klijnsma daarop was kort: “Daar ga ik niet over.”