nieuws

Kamer steunt SP: Jongeren blijven verzekerd

Het kabinet moet ervoor zorgen dat jongeren verzekerd zijn voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Zo luidt de boodschap van een donderdag aangenomen motie van SP-Kamerlid Farshad Bashir. “Deze verzekeringen zijn verplicht voor iedereen en gelden daardoor ook voor iedereen. Dat principe moet overeind blijven.”

Het kabinet wilde in 2010 met voorstellen komen om de verplichte werknemersverzekeringen voor jongeren af te schaffen, maar Bashir heeft hier nu een stokje voor gestoken. “Nu de Tweede Kamer mijn motie heeft aangenomen blijven jongeren beschermd tegen tegenslagen die iedereen kan overkomen.”

Staatssecretaris De Jager van Financiën stelde daarnaast voor om werkgevers een premievrijstelling te geven voor jongeren tot 23 jaar met een zogenaamde ‘kleine baan’. Met zo’n baan mag een jongere maximaal slechts 600 euro per maand verdienen. Volgens De Jager wordt hiermee de jeugdwerkloosheid bestreden. Ook hier ziet Bashir niets in. “Van deze maatregel profiteren alleen maar de werkgevers, die vervolgens ook nog gestimuleerd worden om zoveel mogelijk van deze pulpbanen voor jongeren te creëren. Hierdoor verdwijnen weer andere banen. Het enige dat het kabinet dus bereikt is dat de arbeidsvoorwaarden voor jongeren worden uitgekleed.”

Betrokken SP'ers