nieuws

Europa als alibi voor 67 jaar?

Een doorwerkplicht tot 67 jaar als nieuwe norm? Omdat ze dat in 2007 in Duitsland ook zo hebben besloten? De SP vindt het bedenkelijk dat er alleen naar de andere EU-landen wordt verwezen die de pensioenleeftijd hebben verhoogd.

“Dit soort vergelijkingen worden alleen gemaakt om verslechteringen in ons sociale stelsel te rechtvaardigen.”, zegt Europarlementslid Dennis de Jong. “In België, Frankrijk en Italië is 65 overigens nog steeds 65 jaar. Die landen tornen helemaal niet aan het recht om op 65 van je oude dag te mogen genieten.”

Volgens de Jong zijn de vergelijkingen ook op een ander punt erg selectief. “Je hoort Bos en Balkenende nooit vertellen over de goudgerande Europese arbeidsvoorwaarden. Voor EU-ambtenaren geldt 63 jaar als de normale pensioenleeftijd. Hun maximumpensioen bedraagt 70% van het laatste basissalaris. Voor hoger opgeleiden varieert dat brutosalaris tussen de 4.000 en ruim 16.000 euro per maand. EU-ambtenaren kunnen vanaf hun 55e vervroegd uittreden, dat kost ze dan 3,5% per jaar. Doorwerken tot 67 mogen ze van Brussel alleen in uitzonderlijke gevallen. Als het kabinet Europa dus als lichtend voorbeeld ziet, zitten ze er goed naast.”

Betrokken SP'ers