nieuws

'Van der Laan moet stokje steken voor buitenlandse avonturen corporaties'

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil van Minister Van der Laan weten wat hij gaat doen om te voorkomen dat woningcorporaties in het buitenland woningen gaan bouwen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bepaald dat de Maastrichtse Woningstichting Servatius geen toestemming van de minister nodig had voor bouwactiviteiten in het Belgische Luik. Servatius heeft daardoor groen licht gekregen voor een groot project met huur- en koopwoningen, kantoren, winkels en parkeerplaatsen.

Jansen: "Een woningcorporatie uit Maastricht moet betaalbare huurwoningen bouwen in Maastricht en omgeving, niet in het buitenland. Nu Europa heeft besloten dat grensoverschrijdende projecten geen probleem zijn, moet Van der Laan actie ondernemen om te voorkomen dat dit gedrag gewoon wordt bij woningcorporaties."

Volgens Jansen kan Van der Laan gemakkelijk een stokje steken voor dit soort projecten. "Het Hof erkent wel dat de nationale belangen van volkshuisvesting een verbod op buitenlandse projecten voor woningcorporaties kunnen rechtvaardigen. Maar zo’n beperking moet dan wel vooraf kenbaar worden gemaakt. Van der Laan moet dit dus zo snel mogelijk regelen, zodat het Nederlandse huurdersgeld niet weglekt naar het buitenland."