nieuws

SP stapt uit het Beneluxparlement

De SP zal niet langer naar vergaderingen van het Beneluxparlement gaan. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het parlement een kletsparlement met een hoog snoepreisgehalte en dus niet serieus te nemen.

Van Bommel: “Echt belangrijke zaken als de Westerschelde of financiële crisis komen niet aan de orde. Daarnaast moeten de leden van het parlement soms jaren wachten op een reactie van ministers en zelfs het nieuwe Beneluxverdrag krijgen ze pas na ondertekening te zien. Het parlement is enkel raadgevend. Er is dus geen enkele reden om daar te zijn.”

Op initiatief van de SP praat de Tweede Kamer donderdag over het nieuwe Beneluxverdrag. Dit verdrag legt vast dat de samenwerking van België, Nederland en Luxemburg blijft bestaan, onder andere door het behouden van het Beneluxparlement. Van Bommel: “De Benelux is echter ingehaald door de Europese Unie en het nieuwe verdrag heeft daar geen enkel antwoord op. Op deze manier is de Benelux compleet overbodig en daarom zal de SP dit verdrag niet steunen.”

Betrokken SP'ers