SP-er De Jong in 'crisiscommissie' Europees Parlement

De SP gaat ook in het Europees Parlement onderzoek doen naar de oorzaken en oplossingen voor de financieel-economische crisis. Europarlementariër Dennis de Jong is deze week benoemd als lid van de bijzondere onderzoeks- en adviescommissie kredietcrisis.

De Jong ziet zijn werk voor de ‘crisiscommissie’ als een belangrijke aanvulling op het werk dat zijn partijgenoot Jan de Wit doet als voorzitter van de Tweede Kamercommissie. Deze commissie brengt in kaart hoe de crisis is ontstaan en wat er moet veranderen. “Het is belangrijk om niet alleen in Nederland maar ook in de Europa te onderzoeken of beleid van de Europese Unie, zoals het consequent hameren op vrijer kapitaalverkeer, heeft bijgedragen aan deze crisis.”, aldus De Jong die verwacht dat “financieel beleid na deze crisis nooit meer het sprookje van vrijheid blijheid kan zijn.”

De SP is echter wel teleurgesteld over het mandaat dat de onderzoekscommissie meekrijgt. De Jong: “De Christendemocraten in het Europees parlement hebben voorkomen dat ook de impact op de ontwikkelingslanden wordt onderzocht, terwijl nu al duidelijk is dat ook wereldwijd de zwakste schouders de zwaarste klappen van de crisis krijgen.”

De bijzondere commissie voor de financiële en economische crisis telt 45 leden en heeft een mandaat van 12 maanden. De officiële taakomschrijving luidt dat zij de impact van de crisis op de lidstaten zal beoordelen en maatregelen gaat voorstellen voor de heropbouw van stabiele financiële markten. De commissie van het Europees Parlement gaat meteen aan de slag en zal hoorzittingen organiseren met deskundigen, sociale partners, industrie, regeringen en nationale parlementen. Ook zal ze adviseren over wetgevingsdossiers van de vaste commissies in het Europees Parlement.

Betrokken SP'ers