nieuws

Roemer: Zet spoorwerkers niet op straat

De SP maakt zich zorgen over de massale ontslagen bij spoorbouwer Strukton. SP-Kamerlid Emile Roemer: “Naast een persoonlijk drama voor de betreffende medewerkers is het verlies aan ervaren spoorbouwers ook slecht voor de uitvoering van alle spoorplannen die er nog zijn. Als minister Eurlings daadwerkelijk het spoornet snel wil verbeteren, doet hij zijn best om deze mensen te behouden.”

De afgelopen jaren is er erg veel werk geweest voor spoorbouwers. Naast de aanleg van de HSL-Zuid, Betuweroute en Hanzelijn werden ook achterstanden bij het spooronderhoud ingelopen. Door al deze bouwklussen werden de prijzen van het spoorwerk fors opgedreven, waardoor ondertussen steeds meer bouwbedrijven brood zien in de spoorklussen. Met een flinke concurrentieslag tot gevolg. De lage prijzen voor het spoorwerk leiden ertoe dat er steeds minder kwaliteit geleverd kan worden en nu zelfs ervaren spoorbouwers ontslagen worden.

Volgens Roemer moet spoorbeheerder ProRail niet alleen naar de prijs van het spoorwerk kijken, maar de kwaliteit voorop stellen. Roemer: “Er is nog behoefte aan veel extra spoor in Nederland. Onlangs hebben we daartoe onze SP-spoorplannen gepresenteerd. Maar als ondertussen alle ervaren spoorbouwers ontslagen worden, is het maar de vraag of dit nieuwe spoor goed aangelegd kan worden.” Samen met GroenLinks heeft de SP om opheldering gevraagd.