nieuws

Medische zorg voor veteranen in gevangenis

SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe is geschokt en eist medische zorg voor veteranen die met justitie in aanraking komen. In het programma EénVandaag werd donderdag duidelijk dat ook in Nederland veteranen in de gevangenis zitten met psychische problemen zoals een posttraumatisch stress syndroom (PTSS). Poppe: "Deze mensen lopen rond met een trauma en zijn vaak door dat trauma met justitie in aanraking gekomen. We zijn verplicht hen hulp te bieden."

Een recent onderzoek van het NAPO, de vakbond van reclasserings- en gevangenispersoneel in Engeland, laat zien dat een op de tien veteranen in de gevangenis zit. Ongeveer 8500 Engelse veteranen zit daadwerkelijk opgesloten in de cel. Ongeveer 12.000 is voorwaardelijk vrijgelaten. Volgens het onderzoek is in de afgelopen vijf jaar het percentage van veteranen dat in de gevangenis terechtkomt gestegen met 30 procent.

Poppe heeft aan staatssecretaris van Defensie gevraagd of de schrikbarende cijfers uit Engeland te vergelijken zijn met de situatie in Nederland. Hij wil dat Defensie en Justitie onderzoeken of en hoeveel veteranen in de gevangenis zitten of met justitie in aanraking zijn komen. Indien er sprake is van PTSS moeten zij vanaf nu de zorg krijgen die ze nodig hebben.

De militaire vakbond ACOM zegt dat van de 160 veteranen met een oorlogstrauma in hun ledenbestand er 32 gevangenisstraf hebben gehad of nog ondergaan op dit moment. Poppe: “De uitkomst van het Britse onderzoek stelde ik al eerder aan de orde bij Staatssecretaris De Vries. Zijn antwoord was dat er geen signalen waren dat dit probleem ook bij onze veteranen speelde. Daarom ben ik blij met de uitzending van Eenvandaag en de inbreng van de militaire vakbond ACOM."

Het veteranenbeleid van de regering laat zeer te wensen over. Poppe: “Er moet nog veel gebeuren rondom de nazorg en de behandeling van PTSS'ers. Daarom ben ik samen met de PvdA al enkele jaren bezig om dit in een wet te regelen. Deze mensen verdienen dat."