Kamer steunt SP-voorstel hoorzitting C2000

Er komt een hoorzitting over C2000, het communicatiesysteem van politiemensen, brandweerlieden en andere hulpverleners. De Tweede Kamer steunde donderdag het voorstel van SP-Kamerlid Ronald van Raak, die zo wil horen hoe de gebruikers aankijken tegen het systeem.

Van Raak: “De minister probeert de schuld van het falen van het systeem ten onrechte in de schoenen te schuiven van de gebruikers, die het systeem verkeerd zouden gebruiken. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. C2000 is er voor de hulpverleners en niet andersom.”

Tijdens de strandrellen in Hoek van Holland, de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn en de poldercrash van een vliegtuig van Turkish Airlines bleken telkens problemen met het communicatiesysteem. Ook in de buurt van de industriegebieden rondom Pernis, de kerncentrale in Borssele en de zwaarbewaakte gevangenis in Vught blijkt C2000 slecht te werken. Van Raak: “Agenten klagen dat ze collega’s niet kunnen bereiken. Brandweerlieden zeggen dat ze in gebouwen onvoldoende verbinding hebben. Hulpverleners krijgen niet de goede mensen aan de lijn. C2000 is in 2003 in gebruik genomen en heeft klauwen vol met geld gekost. Maar als het er op aankomt, werkt het systeem niet.”

Het SP-Kamerlid is blij dat de gebruikers van het systeem nu zelf aan het woord komen. “Zij weten waarom C2000 niet werkt en wat er moet verbeteren.”