nieuws

Eindelijk aanpak vliegkosten Oranjes

Minister-president Balkenende gaat de vergoedingen voor privé-vluchten voor de leden van het Koninklijk Huis beperken. Hij komt daarmee tegemoet aan de eis van SP-Kamerlid Ronald van Raak. De premier bleek gisteren niet bereid een debat te voeren over de toekomst van de monarchie. Volgens Van Raak is daarmee de Tweede Kamer zelf aan zet.

Van Raak: “Het is onbegrijpelijk dat onze minister-president niet wil discussiëren over modernisering van de monarchie. De afgelopen jaren is veel misgegaan, doordat de Tweede Kamer steeds verkeerde cijfers kreeg over de kosten van het Koninklijk Huis. De problemen rondom de dubieuze belastingconstructies via paleis Noordeinde en de vastgoedontwikkeling in Mozambique laten zien dat de samenwerking tussen de premier en de leden van het Koninklijk Huis niet goed verloopt. Dat de minister-president hier niet over wil praten is een bijzonder slecht teken. De Tweede Kamer moet dit debat dan maar zelf voeren.”

Van Raak is wel blij dat de minister-president tegemoet kwam aan zijn eis om de vergoedingen voor privé-vluchten met het regeringstoestel voor de leden van het Koninklijk Huis te beperken. Nu maken veel leden van de Koninklijk familie gebruik van de mogelijkheid om privé-vluchten te declareren, tot ruim 610.000 euro per jaar. De premier wil dit nu beperken tot Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Van Raak: “Ik zie de logica niet om de kroonprins en zijn familie wel gratis privé te laten vliegen en heb de Tweede Kamer voorgesteld om ook dit te schrappen. Maar ik ben toch blij dat de premier na jaren getouwtrek eindelijk een stapje heeft gezet.”

Betrokken SP'ers