nieuws

Bemoeienis TNT met Engels arbeidsconflict schandalig

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het schandalig dat TNT haar postbodes wil inzetten om de stakingen van postbodes in Engeland te breken. Het Financieele Dagblad meldde dinsdag dat de directie van TNT dit overweegt, omdat er bij het Engelse Royal Mail wordt gedreigd met massale stakingen.

De stakingsdreiging is er omdat Royal Mail 30.000 tijdelijke werknemers wil inhuren. Die 30.000 tijdelijke postbodes zijn bedoeld om het verzet van de vaste postbodes tegen de verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden te breken. Gesthuizen: “TNT wil deze tijdelijke postbodes graag leveren. Dat hiermee wellicht het Engelse arbeidsrecht wordt gebroken, doet er voor TNT-baas Bakker blijkbaar niet toe.”

Bakker won onlangs de 'Global Citizen Award', een prijs voor 'duurzaam ondernemen'. Gesthuizen: “Het verplichten van je eigen personeel om een buitenlandse staking te breken heeft met duurzaamheid niks te maken. Eens te meer blijkt dat TNT keiharde concurrentie op arbeidsvoorwaarden niet schuwt. Daarbij worden in binnen- en buitenland de grenzen van wat juridisch mogelijk is opgezocht. Het is tijd voor de Nederlandse vakbonden om te laten zien dat ze solidair zijn met de Engelse collega’s. De tijd van praten is voorbij. Het is tijd voor actie.”

Betrokken SP'ers