nieuws

Van Raak wil verbod op belastingconstructies via paleis Noordeinde

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil Koningin Beatrix verbieden om familieleden te helpen bij het ontwijken van belastingen. Vrijdag bleek dat vanaf paleis Noordeinde een belastingconstructie is gemaakt via het belastingparadijs Guernsey. Hierdoor hoeft prinses Christina minder belasting te betalen in Groot-Brittannië.

Van Raak: “Geld en het Koninklijk Huis, het blijft een probleem. Noordeinde is een werkpaleis, niet een belastingontduikingpaleis. Het hoort niet bij het werk van de Koningin om familieleden te helpen in andere landen belasting te ontwijken.”

Eerder dit jaar kwamen al soortgelijke constructies naar buiten voor de ex-man van prinses Irene en voor prinses Christina. Bij die gelegenheid verklaarde een grote meerderheid van de Tweede Kamer tegen dit soort belastingconstructies via het werkpaleis van koningin Beatrix te zijn. Van Raak: “De Koningin heeft echter een nieuwe constructie toegestaan en daarbij niet eens de minister-president ingelicht. Als het Koninklijk Huis niet volwassen met geld kan omgaan, dan moeten we dat maar afdwingen. Daarom zal ik bij de begrotingsbehandeling van Algemene Zaken een voorstel doen om dit soort on-Koninklijke trucs via het Koninklijk paleis te verbieden. Gezien de eerdere brede kritiek in de Kamer, verwacht ik voor dit voorstel een ruimte meerderheid.”

Betrokken SP'ers