nieuws

Van Bommel: 'Opheldering over militairen in Uruzgan'

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) weten of het kabinet zich aan de afspraak houdt om de Nederlandse troepen uit Afghanistan terug te trekken. De minister stelde woensdag bij BNR Nieuwsradio dat Nederland wat hem betreft moet overwegen vanaf 2011 in Uruzgan te blijven.

Verhagen wil daarmee op goede voet blijven met de NAVO en de Verenigde Staten, hoewel de Tweede Kamer in 2008 heeft besloten dat de Nederlandse militairen volgend jaar augustus uit Uruzgan vertrekken en de laatste militair in december 2010 thuis zal zijn. Van Bommel: “Verhagen brengt de discussie die in het kabinet wordt gevoerd in de openbaarheid. Hij wil dat Nederland met militairen in Uruzgan blijft. Ik wil nu wel eens weten hoe de andere ministers hierover denken. In de pers verschijnen daarover artikelen, maar de Kamer wordt niet geïnformeerd, hoewel ik daarover eerder al Kamervragen stelde”.

Tijdens de algemene beschouwing meldde premier Balkenende dat hij niet met zekerheid vóór 1 januari 2010 met een besluit zou komen. Van Bommel: “Het besluit was duidelijk en moet duidelijk blijven. De Nederlandse militairen moeten naar huis.”

Betrokken SP'ers