nieuws

Nieuwe fusie Ymere leidt tot megacorporatie

Paulus Jansen heeft samen met PvdA-Kamerlid Staf Depla opheldering gevraagd aan minister Van der Laan over een mogelijke fusie tussen de woningcorporaties Ymere en Goed Wonen Noord-Kennemerland. Ymere heeft net een fusie achter de rug en behoort nu al tot één van de grootste corporaties. Uit onderzoek blijkt dat grote corporaties over het algemeen slechter presteren. Jansen wil nu weten of de minister bereid is de fusie tegen te houden.

Minister Van der Laan liet de Tweede Kamer op 12 juni weten dat woningcorporaties niet vaker dan eens in de vijf jaar moeten fuseren. Op 1 juli voegde hij daar in een debat aan toe dat Ymere “…. een goede indicatie is van de maximale omvang voor een woningcorporatie.”

Goed Wonen Noord-Kennemerland is een kleine corporatie in de regio Alkmaar, die afgelopen tijd met vijf corporaties overleg voerde over een mogelijke fusie. Inmiddels is besloten om het gesprek exclusief met Ymere voort te zetten. Daarmee krijgt deze megacorporatie een vinger in de pap in een regio waar ze nu nog niet actief is.

Uit onderzoek blijkt dat grote corporaties slechter presteren dan hun middelgrote en kleine collega’s. Grote corporaties bouwen minder, slopen en verkopen meer, en hebben een veel hogere overhead dan kleine en middelgrote corporaties. Een ander groot nadeel is dat in steeds meer regio’s de keuzevrijheid van de huurders beperkt wordt tot één corporatie. Dat komt de klantgerichtheid ook niet ten goede.