nieuws

Leijten wil opheldering over telefonische indicaties CIZ

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft staatssecretaris Bussemaker om opheldering gevraagd over de herindicaties door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Leijten: “De staatssecretaris bezuinigt op de ondersteuning van kwetsbare mensen en er is grote onrust over de werkwijze van het CIZ. Zij bellen kwetsbare mensen om te onderzoeken of zij nog zorg nodig hebben. Dat kan niet.”

Per 2010 vervalt het recht op ondersteunende en activerende begeleiding en dat betekent dat er grote groepen zijn die geen recht meer hebben op zorg. Leijten: “Denk aan mensen die licht dementerend zijn, psychiatrische patiënten, gezinnen waarin kinderen met een beperking opgroeien en aan verstandelijk gehandicapten die met ondersteuning zelfstandig kunnen wonen. Nu blijkt dat er via de telefoon wordt beoordeeld of iemand nog zorg nodig heeft, moet de staatssecretaris ingrijpen. Dit is onverantwoord en onwenselijk”.

Eerder gaf de SP al aan dat de bezuinigingen in te toekomst zullen leiden tot meer zorgkosten. Er zullen meer mensen medicatie nodig hebben, sneller moeten worden opgenomen in een instelling en er zullen problemen ontstaan met geldkwesties. Leijten: “En er zal ook een kaalslag plaatsvinden in de dagbesteding van kwetsbare mensen. Juist datgene wat hen op de been houdt om zelfstandig te kunnen zijn, of hun partners of familieleden te verlichten, wordt geschrapt. Kortzichtig en asociaal”.

Betrokken SP'ers