nieuws

Koopzondagen helpen niet om crisis te bestrijden

“Meer winkels vaker open op zondag helpt niets tegen de crisis,” dat zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen op het voorstel van minister Van der Hoeven om de inperking van het aantal koopzondagen uit te stellen om de crisis te bestrijden. “Een euro kan echt maar een keer worden uitgeven, en dat bevestigt het CPB in haar analyse.”

De SP diende onlangs samen met de SGP een initiatiefwet in om het aantal koopzondagen te beperken. De huidige winkeltijdenwet staat gemeenten toe dat winkels in toeristische gebieden op zondag open zijn. Daar wordt stevig misbruik van gemaakt – bijvoorbeeld in Amsterdam waar het gemeentebestuur recent heeft voorgesteld dat ook de buitenwijken voortaan worden bestempeld als toeristische zone. “Ooit een toerist in Osdorp gezien?”, aldus Gesthuizen.

Het Centraal Planbureau (CPB) bracht vandaag een rapport uit waarin de SP-analyse wordt bevestigd. Het CPB concludeert dat de zondagsopenstelling “weinig economische gevolgen heeft.” Wellicht kost een inperking van de zondagsopenstelling in de detailhandel een klein aantal banen, maar die komen er vervolgens vermoedelijk bij in andere sectoren, aldus het CPB. Gesthuizen: “Van der Hoeven misbruikt de crisis om haar agenda erdoor te drukken. Maar die agenda staat enkel in dienst van de grote retailers. De kleine winkeliers worden weggedrukt door de koopzondagen.”

Van de Vlies (SGP) en Gesthuizen tijdens de presentatie van het wetsontwerp