nieuws

Bos weigert inperken macht aandeelhouders

De Tweede Kamer heeft in juni van dit jaar een voorstel van Agnes Kant overgenomen waarin het kabinet opgeroepen werd met voorstellen te komen om de macht van aandeelhouders in te perken. Minister Bos liet donderdag echter blijken niet van plan te zijn iets te gaan ondernemen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang: “Dit is een schoffering van de Tweede Kamer, van de SP en Agnes Kant in het bijzonder.”

In het debat in juni riep Agnes Kant het kabinet op om met voorstellen te komen om de macht van de aandeelhouders in te perken. Minister-president Balkenende ontraadde een motie die daartoe opriep omdat het kabinet binnen een paar weken een wetsvoorstel in zou dienen waardoor aandeelhouders meer meldingsplichten zouden krijgen. Balkenende verwees ook naar een aantal andere voorstellen van het kabinet. De premier achtte dit voldoende en vond het niet nodig om met meer voorstellen te komen. Gelukkig dacht een meerderheid van de Tweede Kamer daar anders over en werd de motie van Kant aangenomen.

In een debat over beursgenoteerde bedrijven dat donderdag gehouden werd, vroeg SP-Kamerlid Ewout Irrgang hoe het met de uitvoering van de motie Kant stond. Irrgang: “Tot mijn grote verbazing antwoordde minister Bos dat het kabinet de motie als uitgevoerd beschouwt, omdat het kabinet het wetsvoorstel waar minister-president Balkenende naar verwees inmiddels heeft ingediend bij de Tweede Kamer.”

Geconfronteerd met de interpretatie van minister-president Balkenende, die de motie ontraadde omdat hij deze verder vond gaan dan de kabinetsvoorstellen, bleef minister Bos echter glashard ontkennen dat het kabinet nog met meer voorstellen moet komen. “Het parlementaire jaar begint goed”, aldus Irrgang. “We zijn nog geen drie dagen bezig en minister Bos presteert het nu al om de Kamer te schofferen. Nog erger is dat hij niks wenst te doen aan de macht van de aandeelhouders, wat één van de oorzaken is geweest van de kredietcrisis.”