nieuws

Negen van de tien ziekenhuisbestuurders boven Balkenende-norm

Bijna alle ziekenhuisbestuurders verdienen meer dan de minister-president, en er worden door zorginstellingen voor tonnen aan vertrekpremies en bonussen uitgekeerd. Dit blijkt uit een inventarisatie van de SP. Omdat de regering eerdere toezeggingen over het aanpakken van de graaicultuur niet nakomt, dient de partij nu zelf een wetsvoorstel in. Dat houdt in dat zorginstellingen geen vergunning krijgen om zorg te verlenen als ze het maximumsalaris niet respecteren.

Tweede Kamerlid Renske Leijten vindt het onacceptabel dat zorgbestuurders zo veel verdienen. “Het gaat ten laste van onze zorgpremies. Al jaren wordt er in Den Haag gepraat over de megasalarissen, bonussen en ontslagvergoedingen, maar het kabinet blijft op de handen zitten.”

Uit de inventarisatie van de SP blijkt dat verreweg de meeste ziekenhuisbestuurders ruim boven de zogenaamde Balkenende-norm van 181.000 euro verdienen. Een op de tien ziekenhuisbestuurders verdient zelfs meer dan 300.000 euro op jaarbasis. Het Martini Ziekenhuis spant de kroon, dat betaalde 645.807 aan een bestuurder, die onder meer een ontslagvergoeding kreeg van ruim vier ton.

Al jaren is er discussie over de hoge salarissen in de (semi-) publieke sector, waaronder de zorg. Het kabinet werkt al een tijd lang aan een wetsvoorstel in reactie op de buitensporige salarissen. De SP vertrouwt daar echter niet op. “Voor de zorgsector wil het kabinet feitelijk niets doen,” stelt Leijten. “Zorgbestuurders zouden zich slechts hoeven houden aan een code. Die bestaat echter al jaren, maar ze trekken zich er helemaal niets van aan. Wij dienen daarom zelf een wetsvoorstel in om de salarissen van zorgbestuurders nu eens echt aan te pakken.”

Het wetsvoorstel van de SP houdt in dat zorginstellingen geen vergunning krijgen om zorg te verlenen als ze het maximumsalaris niet respecteren.

Betrokken SP'ers