nieuws

Leraren: Genoeg aandacht voor leerlingen met handicap onmogelijk

Zestig procent van de leraren vindt niet dat leerlingen met een handicap zoveel mogelijk in het regulier onderwijs moeten worden opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de SP onder ruim 3.300 leraren in het basis- en voortgezet onderwijs. De leraren nemen hiermee afstand van staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) die juist wil snoeien in het speciaal onderwijs waardoor meer 'zorgleerlingen' in het gewone onderwijs terecht komen.

Drie op de vier leraren geven verder aan dat zij zorgleerlingen geen onderwijs van goede kwaliteit kunnen geven. Volgens SP-Kamerlid Manja Smits is dit de belangrijkste reden waarom de leraren de plannen van Dijksma afwijzen. “Door de grote klassen en een gebrek aan extra handen in de klas is het opnemen van zorgleerlingen een onhaalbare kaart. Leraren vinden dat ze onder de huidige omstandigheden niet de kwaliteit van onderwijs kunnen geven die leerlingen met een handicap nodig hebben.”

Staatssecretaris Dijksma wil onder de verhullende term ‘passend onderwijs’ de groei van het speciaal onderwijs tegen gaan en meer kinderen met een handicap opnemen in het gewone onderwijs. Smits wil dat dit plan in de prullenbak gaat en dat het speciaal onderwijs juist moet worden versterkt. “Wanneer zestig procent van alle leraren zegt dat het basisprincipe van ‘passend onderwijs’ fout is, doet de staatssecretaris er verstandig aan te luisteren en te stoppen met die flauwekul. De kinderen zullen de dupe worden van de vernieuwingsdrift van Dijksma. Leraren zien dit aankomen en zij zijn de experts waar naar geluisterd moet worden.”

Betrokken SP'ers