nieuws

Irrgang spreekt met Nicaraguaanse onderminister van Buitenlandse Zaken

SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang sprak vandaag in de Tweede Kamer met Valdracq Jaentschke, de Nicaraguaanse onderminister van Buitenlandse Zaken die op een officieel bezoek in Nederland is. Ze spraken onder andere over de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in Nicaragua en de situatie in buurland Honduras.

Nicaragua kreeg in 2006 voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog in 1990 weer een linkse sandinistische regering. Nicaragua is na Haïti het armste land op het Westelijk halfrond. De weinige rijkdom die er is, is daarnaast extreem ongelijk verdeeld. Bijna de helft van de bevolking moet rondkomen van een inkomen onder de officiële armoede grens. Tachtig procent moet van minder dan twee dollar per dag rondkomen. Irrgang sprak met Jaentschke onder andere over de armoedebestrijding in Nicaragua en de Nederlandse rol daarin.

Het SP-Kamerlid sprak daarnaast uitgebreid over de situatie in buurland Honduras. Recentelijk is daar een militaire staatsgreep gepleegd waarbij de democratische gekozen president Zelaya het land heeft moeten verlaten. Nicaragua maakt zich grote zorgen over deze coup en steunt de internationale strijd voor de terugkeer van Zelaya. De president en zijn aanhangers hebben daarvoor zelfs een kamp aan de Nicaraguaanse kamp van de grens met Honduras opgebouwd.

Irrgang: "De SP steunt de inspanningen van buurland Nicaragua voor een terugkeer van de democratie in Honduras. Herstel van de democratie is van groot belang, niet alleen voor Honduras maar voor de hele regio, omdat daarmee duidelijk wordt gemaakt dat militaire staatsgrepen uiteindelijk geen stand zullen houden."