nieuws

'Geen personeelsroof uit India'

De SP vindt dat Klink moet ingrijpen nu het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) volhardt in haar poging om personeel uit India te werven. “Wat het UMCG doet is moreel onverantwoord. India heeft deze verpleegkundigen keihard zelf nodig.”, aldus SP-Kamerlid Henk van Gerven.

De SP heeft het werven van zorgpersoneel uit Oost-Europa en de Derde Wereld herhaaldelijk aan de orde gesteld in de Tweede Kamer. Uiteindelijk erkende minister Klink ook dat dit ongewenst is en vroeg zorginstellingen hiermee te stoppen. Het UMCG lapt dit echter aan zijn laars. Van Gerven: “Het UMCG is met 10.000 medewerkers de grootste werkgever van Noord-Nederland. Bij uitstek is dit een instelling die het goede voorbeeld zou moeten geven.”

Van Gerven vindt dat de plannen van het UMCG moeten worden afgeblazen. Volgens hem kan het personeelsprobleem in de ziekenhuizen worden opgelost met een opleidingsfonds voor gespecialiseerd verpleegkundigen. “Een beschaafd en ontwikkeld land als Nederland moet immers in staat zijn haar eigen boontjes te doppen.”

Van Gerven wil minister Klink volgende week over de kwestie aan de tand voelen tijdens het mondelinge vragenuur.

Betrokken SP'ers