nieuws

Woede en onbegrip over ontslagplannen TNT

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het onbegrijpelijk dat TNT 11.000 mensen gaat ontslaan. Het postbedrijf maakte dit donderdag bekend aan haar werknemers. Gesthuizen: “Op dit moment zoeken de vakbonden nog naar alternatieven voor de afgewezen cao, maar TNT heeft zijn conclusies blijkbaar al getrokken. De TNT-werknemers en hun vertegenwoordiging worden als oud vuil behandeld.”

Via www.reddepostbode.nl komen de inmiddels de eerste boze reacties van TNT’ers binnen. Velen laten weten tot actie bereid te zijn. Vorig jaar waren er al estafettestakingen, georganiseerd door de vakbonden en in april van dit jaar waren er acties van het actiecomité Red de Postbode. Woordvoerder van het actiecomité Rob van der Post laat weten dat de meeste mensen liever strijdend ten onder gaan dan zich zo te laten behandelen.

“De Tweede Kamer heeft ingestemd met de liberalisering van de postmarkt. Daarnaast heeft zij geweigerd om eisen te stellen aan de arbeidsvoorwaarden voor postbodes, waardoor daar nu op wordt geconcurreerd. De uiteindelijke hoofdschuldigen van deze tragedie zitten dus in Den Haag”, aldus Gesthuizen. Het SP-Kamerlid wil daarom dat alsnog wordt geregeld dat postbodes een vast salaris moeten verdienen en niet meer kunnen worden betaald met stukloon, waarmee het minimumloon wordt ondermijnd.

Betrokken SP'ers