nieuws

VVD moet zich druk maken om minimumloon

“De VVD ziet problemen waar ze niet zijn,” aldus Krista van Velzen in reactie op het bericht in de Telegraaf waarin de VVD stelt dat de ouders van thuiswonende kinderen worden gekort op hun kinderbijslag als het kind meer verdient dan € 2340,- per kwartaal. Van Velzen: “Een simpel rekensommetje leert dat kinderen met het huidig minimumjeugdloon daar nooit aan toekomen. Ik heb liever dat de VVD zich samen met ons inzet om het minimumjeugdloon te verhogen.”

In Nederland staat het minimumloon van een 15-jarige op € 2,42 bruto per uur. Een zeventienjarige verdient slechts € 3,18 bruto per uur. Deze zeventienjarigen moeten een kwartaal lang 40 uur per week werken en zitten dan alsnog ver onder de grens waar de kinderbijslag zou worden gekort. Van Velzen: “De huidige jeugdlonen maken het heel aantrekkelijk voor werkgevers om leeftijdsdiscriminatie toe te passen. Dat zien we vooral bij supermarkten waar je na een bepaalde leeftijd wordt weggebonjourd. Daarnaast is het nauwelijks de moeite waard om met dit jeugdloon te gaan werken voor jongeren.” Uiteindelijk zou volgens de SP iedere jongere vanaf 18 jaar recht moeten hebben op het minimumloon voor volwassenen, die leeftijd ligt nu op 23. Het minimumjeugdloon voor 15 tot 17-jarigen zou fors moeten worden verhoogd.

De SP maakt zich al jaren hard voor een inkomensafhankelijke kinderbijslag. Nu nog worden rijke ouders gesubsidieerd door de overheid voor de kosten van de kinderen, terwijl zij dat niet nodig hebben. Van Velzen: “Door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken, komt er meer geld terecht bij de ouders met lage inkomens. Hiermee kan de schandalige armoede onder kinderen weer een stapje worden teruggedrongen”.