nieuws

Verbied investeren in verboden en controversiële wapens

De SP wil opheldering van minister Bos (Financiën) over investeringen van ING in controversiële wapens. “Het is tijd om het investeren in controversiële wapens te verbieden,” zegt SP-Kamerlid Krista van Velzen. “Aan het geweten van bankiers kunnen we het duidelijk niet overlaten.”

Uit onderzoek in opdracht van onder meer Oxfam Novib en FNV blijkt dat nog altijd Nederlands spaargeld wordt gestoken in bedrijven die clusterbommen en massavernietigingswapens maken en wapens leveren aan foute regimes. “Beschamend,” aldus Van Velzen, die de Nederlandse banken al jaren confronteert met dubieuze investeringen. “De klanten van de banken willen niet dat hun spaargeld wordt gebruikt om bijvoorbeeld landmijnen of clusterbommen te produceren. Zeker nu er ook nog eens zoveel belastinggeld naar de banken gaat, moet Wouter Bos dit soort investeringen gewoon verbieden. In België is dat al gebeurd, dus hij moet niet doen alsof het niet kan.”

ING kreeg vorig en dit jaar miljardensteun van de overheid, nadat het bedrijf vanwege de kredietcrisis in de problemen kwam. Het is overigens niet de enige Nederlandse bank die investeert in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen produceren. Ook Aegon, Rabobank, Robeco, SNS Bank en SNS Regio Bank komen slecht uit het onderzoek.