‘Stuur arbeidsinspectie af op discriminerende supermarkten’

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat minister Donner (Sociale Zaken) de arbeidsinspectie afstuurt op discriminerende supermarkten. Zij zegt dit in reactie op een bericht in het Algemeen Dagblad dat sommige stationsfilialen van Albert Heijn (AH to go) alleen personeel onder de 17 jaar wil aannemen. Daarnaast worden in sommige filialen Marokkanen geweerd.

Karabulut: “Dat supermarkten bij het aannemen van personeel discrimineren op leeftijd is bekend en verwerpelijk. Maar dat sommige filialen ook willen selecteren op afkomst is de druppel die de emmer doet overlopen.”

Volgens het SP-Kamerlid heerst in de supermarkten al jaren de cultuur dat jong personeel eruit wordt gewerkt naarmate ze ouder en duurder worden. Daarnaast worden oudere jongeren die solliciteren niet aangenomen. “Dat is pure discriminatie. Ditzelfde geldt voor het aannemen van jongeren van allochtone afkomst. Discriminatie mag niet in dit land. Het kabinet moet daarom ingrijpen.”

Karabulut vindt dat ook Albert Heijn een afspiegeling moet zijn van de samenleving. Daarom is zij blij dat de grootgrutter inmiddels afstand heeft genomen van het weren van Marokkanen. “AH is echter nog wel wat vergeten. Ik hoor het bedrijf namelijk niet zeggen dat zij ook stoppen met leeftijdsdiscriminatie. Het zou goed zijn als minister Donner de directie van Albert Heijn op het matje roept en hen laat weten dat dit niet door de beugel kan.”