Roemer: “Nieuw taxibeleid is in feite einde liberalisering”

SP-Kamerlid Emile Roemer is blij dat staatssecretaris Huizinga de SP-voorstellen uit 2007 om de taximarkt verder te reguleren nu eindelijk gaat uitvoeren. Maatregelen zoals een verplicht lidmaatschap bij een taxicentrale, aangepaste tarieven en een onafhankelijk klachtenloket zullen allemaal in de wet worden opgenomen. Roemer: “Hiermee wordt de liberalisering van de taximarkt feitelijk teruggedraaid. Laten we wat de afgelopen 10 jaar op de taximarkt is gebeurd goed onthouden. Marktwerking en openbaar vervoer gaan niet samen.”

Vandaag presenteerde staatssecretaris Huizinga met veel tumult een verdere uitwerking voor een beter taxibeleid. Al in 2007 presenteerde de SP na een uitgebreid onderzoek een rapport met een groot aantal voorstellen om de mislukte liberalisering van de taximarkt terug te draaien. Datzelfde jaar al werden door de Tweede Kamer twee SP-moties met zeer brede steun aangenomen om te komen tot meer gemeentelijke mogelijkheden om op te treden en om tot een klachtenregeling te komen. Nu anderhalf jaar later heeft dit kabinet nog niks geregeld en herhaalt de staatssecretaris slechts het feit dat ze dit van plan is. Roemer: “Doordat dit allemaal bij wet moet worden geregeld, zal het zeker nog een jaar duren voordat de maatregelen van kracht zijn. Ik sta er dan ook versteld van dat de staatssecretaris nu trots doet over iets wat de Kamer haar twee jaar geleden al vroeg te doen.”

Wat Roemer betreft zijn de maatregelen het einde van de liberalisering. “Al bijna 10 jaar lang zien we dat de liberalisering van de taximarkt in 2000 tot alleen maar ellende heeft geleid. Nu hebben we als overheid eindelijk weer de middelen in eigen hand en kunnen we goed vervoer regelen voor iedereen.”

Betrokken SP'ers