nieuws

‘Premier heeft heel wat uit te leggen over Guantánamo’

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Premier Balkenende heel veel uit te leggen heeft over de draai die het kabinet wil maken als het gaat om de overname van voormalige gevangenen uit Guantánamo Bay. Van Bommel: “Tot voor kort was die overname onbespreekbaar, maar na een gesprek tussen president Obama en premier Balkenende is er opeens wel ruimte voor. Het lijkt wel of Nederland bij elk bezoek aan een Amerikaanse president met een politiek presentje moet komen.”

Nederland heeft met steun van de SP altijd gepleit voor het sluiten van Guantánamo Bay, omdat het een illegale gevangenis is. Terreurverdachten werden er in strijd met internationale verdragen jarenlang opgesloten. Ze kregen geen juridische bijstand, werden slecht behandeld en tegen velen van hen is er niet eens een proces gevoerd. De Amerikaanse regering verdedigde dit beleid met de mededeling dat deze gevangenen ‘illegale strijders’ zijn en dus niet onder de Conventie van Genève vallen. Daarmee waren deze verdachten volledig rechteloos. Amerika trok zich niets aan van de kritiek uit heel de wereld en opende zelfs een nieuwe soortgelijke gevangenis in Afghanistan, die ook wel Guantánamo 2 wordt genoemd.

Van Bommel is tegen de overname van voormalige gevangenen. “Ten eerste omdat Amerika zelf dit probleem heeft gecreëerd en het dus ook zelf maar moet oplossen. Als ze niet terug kunnen naar het land van herkomst dan moeten de VS ze zelf maar onderdak bieden. Wij zijn niet het afvoerputje van Amerika.” Volgens het Kamerlid is er nog een tweede, mogelijk belangrijkere reden. “Als de VS doorgaan met het gevangen zetten van mensen buiten het internationaal recht om, dan werken we daar door de overname van gevangenen indirect aan mee. De vrijlating van onschuldigen is namelijk het sluitstuk van dat beleid. Onze kritiek moet zich dus niet alleen richten op Guantánamo Bay, maar juist op het achterliggende beleid. Dat is ongewijzigd.”

De SP gaat de Premier om opheldering vragen. “Een Kamermeerderheid heeft zich steeds verzet tegen overname van gevangenen van de VS. Er zijn geen nieuwe argumenten om dat nu opeens wel te doen”, aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers