nieuws

Klink gooit kwaliteit huisartsenzorg te grabbel

“Minister Klink gaat horende doof en ziende blind verder op zijn pad om de zorg te vermarkten.” Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. Het kabinet wil huisartsen laten onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijs van chronische zorg aan patiënten met diabetes, hartfalen en andere hart- en vaataandoeningen en chronische longziekten (COPD).

Volgens Van Gerven komt hierdoor de kwaliteit onder druk te staan. “Zorgverzekeraars willen deze zorg natuurlijk zo goedkoop mogelijk inkopen. Huisartsen zullen daardoor goedkoper moeten gaan werken en dit gaat ten koste van de kwaliteit. Daarnaast liggen bureaucratie en versplintering van de huisartsenzorg op de loer. In plaats van één ziektekostenstelsel voor alle zorg te realiseren, organiseert Klink verdere chaos.”

Het kabinet wil daarnaast 60 miljoen euro bezuinigen op de huisartsenzorg. Huisartsen kunnen via een bonussysteem dit geld weer terugkrijgen als ze goedkopere medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld door goedkopere cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Van Gerven: “Met goedkoper werken is natuurlijk niets mis, maar hier moet geen pervers bonussysteem voor geïntroduceerd worden. Huisartsen moeten nu de bezuiniging terug gaan verdienen door goedkope medicijnen voor te schrijven. Hierdoor wordt het belang van artsen leidend, in plaats van het belang van de patiënt. Bij de banken hebben we kunnen zien hoe verkeerd bonussen kunnen uitpakken. Dat moeten we niet hebben in de zorg.”

Op verzoek Van Gerven spreekt de Kamer na het reces over de plannen. Tot die tijd kan minister Klink geen onomkeerbare stappen nemen.

Betrokken SP'ers