nieuws

Karabulut: ‘Leningen per sms verbieden’

Flitsleningen, leningen die met hoge rentepercentages worden afgesloten via internet of per sms, moeten worden verboden. Dit vindt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Bij het afsluiten van deze leningen tot 500 euro worden torenhoge kosten in rekening gebracht.

Karabulut: “Via internet of sms kunnen met één druk op de knop van dit soort leningen worden afgesloten. De drempel voor het afsluiten van een lening is hierdoor veel te laag. Daarnaast zijn de kosten voor de lening absurd hoog. Bij sommige aanbieders loopt die op tot een rentepercentage van 600% per jaar.”

Leningen met een looptijd van minder dan drie maanden vallen niet onder de Wet Financieel Toezicht. Minister Bos van Financiën heeft vorig jaar toegezegd om deze termijn te verkorten van drie maanden naar één maand. Volgens de SP heeft deze maatregel echter helemaal geen effect op het terugdringen van de flitsleningen, omdat het opgenomen krediet bij flitsleningen binnen een maand moet worden terugbetaald.

Karabulut wil dat minister Bos een einde maakt aan deze praktijen. “Flitsleningen met zulke absurd hoge rentepercentages zijn ongewenst en moeten worden uitgebannen.”

Betrokken SP'ers