Geen gebedsgenezing op de werkvloer

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil opheldering van het kabinet over berichten dat medewerkers van (semi)publieke instellingen gebedsgenezing en religieuze propaganda zouden toepassen op kwetsbare patiënten en militairen. Het betreft gebedsrituelen met als doel om hiv, aids en homoseksualiteit te genezen.

Uit onderzoek van het dagblad Trouw blijkt dat dit plaatsvindt in een jeugdinrichting, een ziekenhuis en bij Defensie. “Volstrekt onacceptabel, onwenselijk en strijdig met de scheiding van kerk en staat”, aldus een bezorgde Karabulut.

Volgens het SP-Kamerlid horen evangelisatie en gebedsrituelen niet thuis bij werknemers in publieke dienst. “Deze werknemers leggen persoonlijke, religieuze opvattingen en genezingsmethoden op aan kwetsbare patiënten die professionele hulp, begeleiding of zorg nodig hebben. Daarmee schaden zij niet alleen de reputatie van de instelling, maar ook het vertrouwen van mensen in deze instellingen. Bovendien kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het functioneren van betrokkenen. Daarom moet het kabinet deze praktijken voorkomen.”

Betrokken SP'ers