Energiebelasting: prikkel op verspilling bij nieuwe HRe-ketels

De tariefstelling van de energiebelasting nodigt de Nederlandse huishoudens uit om energie te verspillen met de nieuwste CV-ketels die stroom kunnen opwekken. Die ketels zijn juist bedoeld om energie te besparen. SP-woordvoerder energie Paulus Jansen wil dat hier zo snel mogelijk een eind aan gemaakt wordt door een aangepast tarief van de energiebelasting.

De HRe-ketel is net geïntroduceerd als opvolger van de al breed ingeburgerde hoogrendement verwarmingsketel. De HRe ketel bij mensen thuis maakt niet enkel meer warmte, maar ook stroom. In de zomer kan dit voor rare situaties zorgen, zoals ketels die op volle kracht draaien, met het dakraam open.

Gas is op dit moment goedkoop belast ten opzichte van stroom. De energiebelasting op elektriciteit is ongeveer zes keer zo hoog als op aardgas. Hierdoor is het voordelig om in hartje zomer de HRe ketel te laten doordraaien. De opgewekte stroom is goedkoper dan wanneer men deze van het elektriciteitsbedrijf zou afnemen. Het rendement is echter zeer klein vergeleken met andere stroomopwekkers. Slechts 25% van de energie van het aardgas wordt omgezet in elektriciteit. Een moderne elektriciteitscentrale heeft een elektrisch rendement van 58%, een grote warmtekrachtcentrale een elektrisch rendement van 50%. De conclusie is dat het rendement van de HRe-ketel bedroevend laag is als je er alleen elektriciteit mee maakt en de warmte niet nodig hebt, zoals meestal het geval in de zomer.

“Als de consument massaal de ketels aanzet in de zomer, verspillen we echt een hoop energie, terwijl dat natuurlijk helemaal niet de bedoeling is,” aldus Paulus Jansen. “Dit effect wordt louter veroorzaakt door de merkwaardige tariefstelling van de energiebelasting. Die moet dus worden aangepast, zodat zuinig gebruik wordt beloond en verspilling afgestraft.” De SP heeft inmiddels via schriftelijke vragen aan minister Cramer en staatssecretaris De Jager aangedrongen op een herziening van de energiebelasting.