Eindelijk steun voor studerende moeders

Minister Plasterk heeft – op aandringen van de SP - deze week toegezegd om het steunpunt studerende moeders tot en met 2011 financieel te ondersteunen. Hierdoor kunnen onderwijsinstellingen studerende moeders beter ondersteunen. Het steunpunt voor studerende moeders probeert al jaren aandacht te vragen voor de combinatie van studie en gezin voor (alleenstaande) ouders.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is blij: “De SP pleit al jaren voor ondersteuning van studerende moeders, omdat zij kunnen en willen studeren. Dat is belangrijk, ook voor de toekomst van hun kinderen. Na lang duwen en trekken is er nu eindelijk een eerste stap gezet. De problemen waar deze groep tegenaan lopen worden nu eindelijk erkend door de minister.”

De combinatie van studie en gezin valt de alleenstaande ouders erg zwaar. Het brengt veel stress met zich mee om de studie te organiseren naast de zorg voor kinderen. Karabulut: “Alleenstaande ouders rennen zich vaak rot om hun studieprogramma, kinderopvang en studiefinanciering te organiseren. De schooluitval van deze groep is hoog. 43% van de universitaire studenten met kinderen schrijven zich uit zonder diploma. In het HBO ligt dit op 24%. De combinatie van ouderschap en het volgen van een opleiding in middelbaar of hoger onderwijs moet voor iedereen mogelijk zijn.”

Maar naast de financiering van het steunpunt moet er nog meer gebeuren. De SP vindt dat Minister Plasterk het steunpunt overbodig moet maken. Dit kan door middel van betere voorzieningen en rechten van studerende moeders. Studenten met een beperking of studenten die topsport beoefenen hebben deze rechten al. Karabulut: “Daar kunnen de studerende alleenstaande ouders aan toegevoegd worden. Denk aan flexibele roosterindeling, regelingen voor ouderschapsverlof en afkolfruimtes in het onderwijs.”

Betrokken SP'ers