nieuws

Duidelijkheid voor ondernemers die krediet aanvragen

Het kabinet laat op aandringen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen de banken een duidelijke checklist maken waaraan een kredietaanvraag van een bedrijf moet voldoen.

Gesthuizen: “Ondernemers klagen dat banken om onduidelijke redenen kredieten weigeren te verstrekken. Wanneer banken de eisen die ze stellen aan hoe een kredietaanvraag eruit moet zien openbaar maken, weet de ondernemer eindelijk waar hij aan toe is.”

Al maanden wordt in de Kamer gesproken over de achterblijvende kredietverlening aan bedrijven. Sinds aanvang van de crisis zijn banken terughoudend in het verstrekken van leningen. Daardoor lijken ook gezonde bedrijven – die niks te maken hebben met het ontstaan van de crisis – de dupe te worden. Volgens de banken is er weinig aan de hand en is de kredietverstrekking op peil. Ondernemers stellen echter dat hun aanvragen veel vaker dan eerst worden afgewezen. Onderzoek onder de ondernemers toont aan dat zelfs sprake is van een stijging van 12 naar 40% afwijzingen.

Gesthuizen: “We krijgen tegenstrijdige gegevens. Wat wel zeker is, is dat banken en ondernemers compleet langs elkaar heen praten. De banken moeten voor de ondernemers gewoon duidelijk zijn. Zo kan de ondernemer zorgen dat zijn kredietaanvraag aan alle formele eisen voldoet en wordt het percentage afwijzingen vanwege gebrek aan duidelijkheid hopelijk een stuk lager.”

Betrokken SP'ers