nieuws

‘Zorg op de bon heft solidariteit op’

Het voorstel van staatssecretaris Bussemaker (Gezondheidszorg) om tegoedbonnen voor zorg in te voeren, zal de solidariteit in de zorg opheffen. Dit zei SP-Kamerlid Renske Leijten donderdag in een debat over de invoering van zogenaamde ‘zorgvouchers’. Leijten: “Een belachelijk voorstel dat aantoont dat Bussemaker niets van de zorg begrepen heeft. Menswaardige en solidaire zorg is niet hetzelfde als een boekenbon die je kan inwisselen.”

Bussemaker heeft plannen voor zorg op de bon. Daarmee kan de patiënt bij een instelling aankloppen en het recht opeisen om zorg te krijgen. De vrees bestaat dat vooral mondige mensen hun zorg gaan opeisen, terwijl bijvoorbeeld zwakkere ouderen minder zorg of minder goede zorg krijgen. Leijten: “Natuurlijk moeten ouderen zelf kunnen kiezen in welk verpleeghuis zij hun oude dag willen doorbrengen. Maar dat kun je het beste doen door ervoor te zorgen dat er voldoende goede zorg is in plaats van mensen af te wimpelen met een cadeaubon.”

Daarnaast vrees Leijten dat de plannen leiden tot tweedeling in de zorg. Leijten: “Het gevaar is levensgroot dat mensen bij moeten betalen voor de zorg die ze krijgen. Daarmee trekt degene met de dikste portemonnee aan het langste eind. Dat is onaanvaardbaar.”

Betrokken SP'ers