nieuws

Van Raak wil kwart minder dure schijnambtenaren

Er moet een einde komen aan de gemakzucht van ministeries die vorig jaar voor ruim 1,2 miljard euro aan externe medewerkers inhuurden. Dit vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij eist daarom donderdagavond in een debat met minister Ter Horst dat de inhuur van externen met 25 procent vermindert.

Van Raak: “Het aantal peperdure schijnambtenaren door ministeries is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Ter Horst beloofde vorig jaar dat deze uitgaven niet verder zouden oplopen, maar toch zijn de kosten opnieuw met ruim 20 procent gestegen. Ministers zijn blijkbaar niet in staat om hun eigen ministerie te besturen. Ik wil de ministers helpen door een norm te stellen: volgend jaar 25 procent minder budget voor inhuur van externen.”

Het SP-Kamerlid wil ook meer duidelijkheid over de cijfers van de verschillende ministeries, die moeilijk te vergelijken zijn. Bovendien wil hij weten hoeveel miljarden worden uitgegeven aan de inhuur van mensen bij de rijksoverheid, gemeenten, provincies en bij andere overheidsorganisaties. Na onderzoek van de SP bij de politieorganisatie vtsPN bleek dat 40 procent van de 3.000 medewerkers extern was ingehuurd en dat daarbij massaal de regels zijn overschreden.

Van Raak wil een onderzoek naar deze geldverkwisting bij alle overheidsorganisaties: “Externe medewerkers inhuren is een vorm van luiheid, je hoeft dan niet zelf mensen op te leiden. Maar externen zijn heel erg duur, en vertrekken ook weer snel. Zij nemen veel kennis en kunde mee en slaan een gat in een overheidsorganisatie, die vervolgens weer andere dure externen moet inhuren.”

Betrokken SP'ers