Van Raak start groot onderzoek onder politieagenten

Ronald van Raak start een grootschalig onderzoek onder politieagenten. Het SP-Kamerlid wil meer te weten komen over de problemen waar politieagenten mee kampen en hun oplossingen voor de problemen horen. Een interview met Van Raak over het hoe en waarom van het onderzoek.

Ronald van Raak

Waarom dit onderzoek onder politieagenten? “Er gaapt een diepe kloof tussen de werkelijkheid van de ambtenaren op het ministerie en de werkelijkheid van de agenten in de politiebureaus en op straat. Als we de regering moeten geloven zijn er genoeg agenten, zijn er geen financiële problemen bij de korpsen en kunnen agenten goed hun werk doen. Uit mijn bezoeken aan politiebureaus blijkt echter dat agenten grote behoefte hebben aan nieuwe collega’s, korpsen te weinig geld hebben om te investeren en politiemensen veel te veel tijd kwijt zijn met bureaucratie en controledrift. Soms lijkt het wel of er twee verschillende politiewerelden zijn. Met deze enquête wil ik de problemen en meningen van agenten op een rijtje zetten en hun suggesties en oplossingen in de Tweede Kamer brengen. Zodat we niet meer spreken over de papieren werkelijkheid van het ministerie, maar over de echte werkelijkheid van de politiebureaus.”

Hoe is dit verschil ontstaan? De regering wil toch ook goede informatie? “Informatie over de werkvloer verloopt vaak van manager naar manager, van vertegenwoordiger naar vertegenwoordiger, van ambtenaar naar ambtenaar. Daarbij wordt het beeld steeds rooskleuriger. Iedereen lijkt de dingen een klein beetje mooier voor te stellen en op het einde is alles in orde. Een Kamerlid moet niet vertrouwen op de informatie van het ministerie, maar zelf onderzoek doen. Door werkbezoeken ben ik op allerlei problemen gestoten, met dit onderzoek wil ik die problemen hard maken.”

Kan je concrete voorbeelden noemen? “We willen allemaal meer agenten in de buurt. Op papier zijn er ook veel wijkagenten. Maar die komen in de praktijk te weinig op straat. Zij zijn veel te veel tijd kwijt met bureaucratie en met het draaien van nooddiensten. We hebben ook de verplichte bonnenquota afgeschaft. Dit houdt in dat agenten niet alleen bonnen uit moeten delen, maar problemen moeten oplossen. In ongeveer de helft van de bureaus worden agenten echter nog steeds afgerekend op het aantal bonnen dat ze uitdelen. Agenten moeten ook meer verdachten aanleveren, maar hebben daar niet meer tijd voor. Daardoor blijven veel zaken liggen. Bijvoorbeeld bendes die buurten onveilig maken, of zedenzaken die niet worden opgelost."

Wat wil je zoal van agenten weten? “Ik wil weten hoe de regels die in Den Haag worden gemaakt uitwerken op de werkvloer. Of agenten kunnen werken met hun materiaal en met de ICT die zij gebruiken. Hoe het staat met de bureaucratie en de roosterdruk. Hoe de samenwerking verloopt met andere hulpverleners. Maar ook welke maatschappelijke problemen agenten tegenkomen, welke oplossingen zij zien, en hoe zij denken over het beleid van de regering.”

De komende week ontvangt elk politiebureau in Nederland de enquêtes. Agenten kunnen de enquête ook online invullen.