‘Tweede kerncentrale niet de beste keuze’

Energiebedrijf Delta wil een tweede kerncentrale bouwen in Borssele. SP-Kamerlid Paulus Jansen ziet dit niet zitten.

Waarom wil je geen tweede kerncentrale in Borssele? “Kerncentrales zijn de laatste jaren een stuk veiliger geworden, maar er is nog steeds geen oplossing voor het afvalprobleem en de proliferatie. Daarnaast zitten kerncentrales de verduurzaming van de energiesector in de weg.”

Waarom zit het de verduurzaming in de weg? “Kerncentrales zijn economisch alleen interessant als ze dag en nacht op vol vermogen draaien. Duurzame energie is juist gebaat bij flexibele productiecapaciteit omdat de productie van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie veel pieken kent. Hierdoor zijn nieuwe kerncentrales vooral een rem op de ontwikkeling van duurzame energie.”

Maar we kunnen nu toch niet alleen gaan leunen op duurzame energie? “Nee, we moeten de komende tientallen jaren helaas ook gebruik blijven maken van fossiele brandstoffen. Gascentrales zijn dan het beste alternatief. Deze zijn relatief schoon en ze kunnen makkelijk een tandje terug schakelen, waardoor het prima te combineren is met duurzame energie. Daarnaast is de restwarmte van gascentrales goed te gebruiken voor de verwarming van gebouwen, industrie of tuinbouwkassen. Het gebruik van restwarmte is bij kerncentrales overigens ook een probleem.”

Dus nu geen nieuwe kerncentrales? “Als je de feiten bij elkaar optelt, is kernenergie voor de SP nu geen optie.”

Spanning, het maandelijks nieuwsblad van het Wetenschappelijk Bureau van de SP, besteedde vorig jaar aandacht aan kernenergie. Deze editie is hier terug te lezen.

Betrokken SP'ers