nieuws

Symposium SP: ‘Grote Belastingroof moet stoppen’

Biljoenen euro’s aan winsten, vermogens en inkomens worden wereldwijd aan belastingheffing onttrokken. Dat berooft vooral arme landen van de mogelijkheid een fatsoenlijke publieke sector voor de eigen bevolking op te bouwen. Rijke landen en internationale financiële organisaties kennen het probleem, maar effectieve maatregelen tegen deze belastingontduiking door met name multinationals zijn er nog steeds onvoldoende. “Hoe stoppen we deze Grote Belastingroof?”, vroeg SP-senator Tiny Kox op een door de SP georganiseerd symposium over mondiaal belastingonrecht in de Eerste Kamer deze week. “En waarom accepteren we deze diefstal al zolang?”

Verschillende experts reageerden op die vraag. Volgens de Belgische prof. Francine Mestrum, verbonden aan het Tax Justice Network, kost belastingontduiking arme landen veel meer dan ze aan ontwikkelingshulp krijgen. Zonder fatsoenlijk belastingstelsel kunnen arme landen zich nooit ontwikkelen en een fatsoenlijke publieke sector opbouwen. Prof. Mestrum overhandigde een boek met verschillende alarmerende bijdragen daarover aan staatssecretaris De Jager van Financiën. Die verkondigde dat de Nederlandse regering internationaal ijvert voor meer transparantie. Vanuit de Nederlandse afdeling van Tax Justice werd er echter op gewezen dat Nederland nog steeds onderdak biedt aan duizenden brievenbusfirma's die massaal belasting ontduiken en daarmee landen bestelen.

Namens de OESO, de club van geïndustrialiseerde landen, werd erkend dat de wereld het probleem van mondiale belastingontduiking al jaren kent, er graag wat aan doet, maar jaren weinig resultaat heeft kunnen boeken. Door de kredietcrisis, de onthulling van schandalen met Liechtensteinse banken en het aantreden van president Obama lijkt er verandering op komst. Het bankgeheim staat onder druk en burgers accepteren steeds minder dat bedrijven en mensen met veel geld de belastingdienst bedriegen. Zeker nu de belastingtarieven steeds lager zijn geworden. Ook acties van organisaties als het Tax Justice Netwerk dragen volgens de OESO bij aan meer maatregelen tegen belastingontduiking.

Initiatiefnemer en SP-senator Tuur Elzinga was erg tevreden over de opbrengst van het symposium: "We hebben nu de Grote Belastingroof en zijn gevolgen helder in beeld. Nu is de politiek aan zet. Als we multinationals hun winsten laten wegsluizen, blijven honger, armoede en onderontwikkeling voortbestaan. Dat is kortzichtig en uiteindelijk betalen we dan allemaal de prijs. Met al deze gegevens kunnen we de Nederlandse regering stevig achter de broek zitten. En we kunnen creatieve voorstellen doen om belastingontduiking te verminderen en daardoor de publieke rijkdom te vergroten. Dat past bij onze strijd voor internationale solidariteit."