nieuws

‘Salarissubsidie patiëntenvereniging terugvorderen’

“Subsidie is bedoeld om patiëntenorganisaties in staat te stellen om op te komen voor de belangen van patiënten, niet om uit te geven aan een absurd hoog salaris voor een interim-directeur.” Dit zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in reactie op het bericht dat de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie (NPCF) 231.000 euro heeft ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid om de ‘kosten’ van een interim-directeur te dekken. Leijten wil dat het geld zo snel mogelijk teruggehaald wordt door minister Klink.

Het AD meldt vrijdag dat het NPCF na het vertrek van haar directeur in april 2008 een aanvraag deed voor extra subsidie voor het betalen van een interim-directeur. Deze aanvraag werd door het ministerie goedgekeurd. Leijten wil weten waarom dit zonder slag of stoot is gebeurd. “Ik vraag me af waarom er zomaar extra subsidies worden uitgedeeld door het ministerie. Is hier sprake van een voorkeursbehandeling? Of is de NPCF beloond voor het steunen van regeringsbeleid? Ik wil dat de onderste steen boven komt.”

In 2008 gaf het ministerie van Volksgezondheid een kleine 16 miljoen euro subsidie aan vele belangenorganisaties. Leijten: “Daar is niets mis mee, omdat deze organisaties van groot belang zijn. Het komt met regelmaat voor dat kleinere groepen patiënten met bijvoorbeeld zeldzame ziektes over het hoofd worden gezien in plannen van de overheid. De organisaties wijzen ons daar dan op.

Het steekt Leijten dat het NPCF een extra subsidie krijgt, terwijl andere organisaties de broekriem aan moeten trekken. “Een organisatie voor ouders van dove en slechthorende kinderen wordt voor een kwart gekort op de subsidie en vreest ten onder te gaan. Dat de NPCF dan subsidie krijgt voor een buitensporig topsalaris is niet uit te leggen.”

Betrokken SP'ers