nieuws

Publiek eigendom kerncentrales in wet verankeren

In de Kernenergiewet moet worden vastgelegd dat kerncentrales volledig in overheidshanden horen te zijn. Dat bepleit de SP naar aanleiding van de mogelijke bouw van een tweede centrale naast de bestaande centrale van Borssele.

De SP, die overigens nu geen voorstander is van de bouw van een tweede kerncentrale, wijst op een onlangs aangenomen Kamermotie. Daarin wordt uitgesproken dat het volledige bezit van de huidige kerncentrale Borssele in handen dient te blijven van de overheid. De centrale is nu voor de helft eigendom van het publieke Zeeuwse energiebedrijf Delta en voor helft van Essent, dat binnenkort geprivatiseerd wordt. Delta wil vanwege die privatisering het aandeel van Essent in Borssele-1 overnemen. Het bedrijf beroept zich daarbij op de statuten van de kerncentrale, die voorschrijven dat de centrale publieke bezit dient te zijn.

“Het zou merkwaardig zijn als Delta dit argument gebruikt om Borssele-1 volledig in handen te krijgen, maar vervolgens in zee gaat met een private partner om Borssele-2 te ontwikkelen,” stelt energiewoordvoerder Paulus Jansen van de SP.

De behandeling van de Kernenergiewet is al vele maanden uitgesteld door verdeeldheid in de coalitie. Behandeling is nu voorzien in september. De SP vindt gezien de bijzondere veiligheidsaspecten van kernenergie een publiek eigendom wenselijk. Verder heeft de SP wijzigingsvoorstellen gedaan op het wetsvoorstel, om de Kamer het laatste woord te geven bij een vergunningaanvraag en bij de uitwerking van de wet.

Betrokken SP'ers