Poppe wil limiet aan verbranding afval

SP-Kamerlid Remi Poppe wil dat minister Cramer een maximum gaat stellen aan de hoeveelheid afval dat verbrand mag worden. Hij zegt dit naar aanleiding van het tv-programma Zembla, dat zondag onthulde dat steeds meer afval wordt verbrand. Poppe: "De mensen moeten van milieu-minister Cramer hun stinkende best doen om afval te scheiden. Maar aan het eind van de rit gaat alles toch op een hoop de verbrandingsoven in. De minister kijkt vervolgens de andere kant op."

Bij behandeling van het Landelijk afvalbeheersplan -begin maart- kreeg Poppe geen steun voor zijn verzoek om een moratorium op afvalverbranding. De belangrijkste reden was dat Cramer in Europees verband al enthousiast heeft ingestemd met het 'verbranden van afval als nuttige toepassing'. "Verbranden van afval word gezien als duurzame oplossing omdat het warmte en elektriciteit kan opleveren. Maar het is een ordinaire vernietiging van grondstoffen, met vervelende gevolgen voor het milieu", aldus Poppe.

Volgens Poppe worden afvalverwerkers met de koers van Cramer niet gestimuleerd om het afval duurzaam te verwerken. "Minister Cramer gaat uit van marktwerking in de afvalsector. Het verbranden van afval is goedkoper en makkelijker, dus dat wordt op grote schaal gedaan. Als dan ook de vergunningverlening voor die ovens te wensen over laat zoals Zembla bloot legde, is het hek helemaal van de dam."

Betrokken SP'ers