Langkamp tevreden over afloop adoptiedebat

Het toezicht op adoptie uit het buitenland wordt verbeterd en adoptie uit de VS blijft mogelijk. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit het debat over adoptie dat de Tweede Kamer donderdag voerde. SP-Kamerlid Marianne Langkamp: "Adoptie is een kwetsbaar proces, daar moeten we heel voorzichtig mee zijn. Maar het is belangrijker om het toezicht op de adopties vanuit de armere landen te verbeteren omdat daar veel mis gaat. Het is niet nodig de adopties vanuit de VS te stoppen. Daarom is het goed dat de minister daarop terug is gekomen." Enkele vragen aan Marianne Langkamp over adoptie uit het buitenland.

De SP is terughoudend met adoptie uit het buitenland. Waarom? "Veel geadopteerden krijgen in de puberteit of op latere leeftijd last van psycho-sociale problemen. Om die reden moeten we terughoudend omgaan met adoptie uit het buitenland. Het belang van het kind moet altijd voorop staan. Pas als de eigen ouders het kind niet kunnen opvoeden en er geen opvang mogelijk is bij familie of in een ander gezin in het eigen land, kan worden gedacht aan interlandelijke adoptie. Maar dan is het wel belangrijk om goed toezicht te organiseren op het hele adoptieproces. Adoptie uit het buitenland is altijd een kwetsbaar proces. Er kan veel mis gaan, en dat is ook gebeurd in een aantal landen. Het is voor alle partijen en vooral voor het kind zelf dramatisch als blijkt dat een kind is gestolen, in plaats van dat er vrijwillig afstand is gedaan door de biologische ouders."

Waarom is het een probleem wanneer adoptie vanuit de VS niet meer mogelijk zou zijn? Wat vindt de SP daarvan? "Juist in de VS heeft zich een transparante adoptiepraktijk ontwikkeld, waar door de VS zelf al stevig gecontroleerd wordt of alles wel volgens de regels gaat. Er zijn geen misstanden bekend met adopties vanuit de VS. De minister beweerde aanvankelijk dat jonge kinderen zonder problemen opgevangen kunnen worden in de VS, maar dat geldt niet voor de donkere Amerikaanse kinderen, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Op dat punt heeft de minister tijdens het debat moeten toegeven. Bovendien is de VS het enige land dat kinderen afstaat ter adoptie aan homoparen en alleenstaanden. Volgens de SP was er dus geen reden om de regels voor adoptie uit de VS aan te scherpen zodat het in de praktijk vrijwel onmogelijk zou worden om vanuit de VS te adopteren."

Wat vindt de SP van de zogenaamde ‘zelfdoenprocedure’? "Bij de zelfdoenprocedure gaan ouders zelf op zoek naar een adoptiekindje. Dit wordt ook wel deelbemiddeling genoemd. De SP heeft hier moeite mee om een aantal redenen:

  • Deelbemiddeling is onvoldoende controleerbaar.
  • Mensen zoeken soms een land uit waarvan het adoptiesysteem geheel onbekend is.
  • Er is vaak gebrek aan tijd en middelen om de zaak te onderzoeken.
  • Er is risico op oneigenlijke geldstromen.
  • Uitgangspunt moet altijd zijn dat er ouders worden gezocht voor het kind en niet andersom. Dat lijkt bij deelbemiddeling soms wél het geval te zijn.
  • Vooral bij adoptie uit armere landen zijn de risico’s op misstanden bij de zelfdoenprocedure mijns inziens te groot. Daarom wil de SP dat deze manier van adopteren uit andere landen stopt."

    Maar adoptie uit de VS vindt toch ook op die manier plaats? "Inderdaad, dat klopt. Vanwege onze bezwaren tegen deelbemiddeling heeft de SP ervoor gepleit om adoptie uit de VS voortaan via volledige bemiddeling te laten plaatsvinden, mits de mogelijkheden om te adopteren uit de VS niet beperkt zouden worden. Bij volledige bemiddeling wordt van begin tot eind bemiddeld tussen de Nederlandse adoptieouder en het contact in het land van herkomst door en zogeheten vergunninghouder. Deze organisatie is dus constant betrokken bij het gehele proces. Op die manier is betere controle mogelijk."

    Wat is nu de uitkomst van het debat, hoe gaat dit nu verder? "De minister is eigenlijk aan alle eisen van de SP tegemoet gekomen. De mogelijkheden om te adopteren uit de VS worden niet beperkt. De procedures die al liepen voor adoptie uit de VS worden weer voortgezet. Nieuwe procedures gaan voortaan via volledige bemiddeling, dus met volledige betrokkenheid van een vergunninghouder."