Kant: 'Verhogen AOW-leeftijd is kiezersbedrog'

“CDA, PvdA en ChristenUnie bedriegen hun kiezers.” Dit zei Agnes Kant bij de start van de SP-campagne '65 blijft 65' in het centrum van Utrecht. “Alle partijen in de regering waren voor de verkiezingen tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Wat hier gebeurt valt niet meer onder de noemer draaien, het is regelrecht bedrog.” Uit onderzoek van De Hond in opdracht van de SP blijkt dat 68% van de Nederlanders dit geen goede crisismaatregel vindt.

De SP startte zaterdag in het centrum van Utrecht de acties tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. In het bijzijn van ruim 150 actievoerders onthulde SP-fractievoorzitter Agnes Kant drie kruilators. De kruilator is een kruising tussen rollator en een kruiwagen, naar de spotprent van Tom Collignon.

Kruilator - foto: Paul van Riel

Kant: “De SP staat pal voor het verworven recht op AOW met 65 jaar. De mensen in het land zullen merken welke partij hun bondgenoot is, en welke partijen misbruik maken van de crisis om rechten af te breken. De verhoging van AOW-leeftijd naar 67 jaar is ongewenst, onzinnig en onnodig.”

In haar toespraak benadrukte Kant dat de verhoging van de AOW-leeftijd geen onvermijdelijk iets is, maar een politieke keuze. “Deze regering maakt de verkeerde keuze. De keuze zou moeten zijn, mensen hun oude dag gunnen. Maar deze regering kiest ervoor om met miljarden villabezit te subsidiëren en straaljagers te kopen.”

Onderzoek: Liever hypotheekrenteaftrek aftoppen

Uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van de SP, blijkt dat 68% van de Nederlanders verhoging van de AOW-leeftijd geen goede crisismaatregel vindt. De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de 1 miljoen euro kan op veel meer draagvlak rekenen. Ook een meerderheid van de coalitiepartijen is hier voor. Bekijk de uitkomsten van het onderzoek.

Zie de fotoreportage: