‘Heemskerk moet zich niet bermoeien met drinkwaterbedrijven’

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) kan zich maar beter niet bemoeien met de drinkwaterbedrijven in Nederland. Dit zegt Paulus Jansen in reactie op uitspraken van Heemskerk dat de Nederlandse publieke drinkwaterbedrijven hun activiteiten moeten uitbreiden naar het buitenland. Jansen: “Waar deze luchtballon vandaan komt weet ik niet. Maar Heemskerk zaagt daarmee aan de poten van het huidige publieke stelsel. Daarnaast gaat hij hier helemaal niet over.”

Op dit moment doen de drinkwaterbedrijven alleen -op zeer beperkte schaal- iets aan ontwikkelings-samenwerking, maar ze ontwikkelen geen commerciële initiatieven in het buitenland. Dit mogen ze ook niet omdat het aandeel buitenlandse omzet is door minister Cramer (VROM) is beperkt tot maximaal 1%. De reden daarvoor is dat de drinkwatersector -wettelijk verankerd- een publiek monopolie is en de Tweede Kamer vindt dat publieke bedrijven niet op de commerciële toer moeten gaan met het geld van hun gebonden klanten.

Jansen: “Klaarblijkelijk heeft Heemskerk daar geen boodschap aan. Dat kan alleen maar betekenen dat hij het ook onzin vindt dat deze bedrijven in overheidshanden zijn, want je kan voorspellen dat commerciële avonturen de opmaat zijn voor een nieuwe privatiseringsdiscussie. Daar zit ik niet op te wachten.”