nieuws

‘Erkenning van zieke militairen is overwinning, maar te mager’

SP-Kamerlid Remi Poppe is blij dat Staatssecretaris de Vries (Defensie) de verantwoordelijkheid erkent voor militairen die ziek zijn geworden door het reinigingsmiddel PX-10. Poppe zette de gevolgen van het middel waarin ziekmakend benzeen zat op de ‘politieke agenda’. “Gelukkig geeft de staatssecretaris de fouten van Defensie nu gedeeltelijk toe. Het is echter nog wel te mager.”

PX-10 bevatte benzeen, een stof die ernstige ziekten als leukemie en aantasting van het centrale zenuwstelsel veroorzaakt. Het middel werd tot diep in de jaren tachtig bij Defensie gebruikt, onder andere voor het schoonmaken van wapens. Nadat Poppe signalen kreeg van oud-defensiepersoneel dat ziek was geworden door het middel, kaartte hij het aan in de Tweede Kamer. Staatsecretaris de Vries heeft inmiddels erkend dat Defensie aansprakelijk is voor mensen die in ‘risicofuncties’ hebben gewerkt en hierdoor ziek zijn geworden.

Volgens Poppe is de erkenning van aansprakelijkheid door Defensie een overwinning voor al die mensen die ziek zijn geworden. “Maar het is te mager en een ingesteld onderzoek duurt te lang. Het gaat mij namelijk niet alleen om de militairen die wapensystemen moesten onderhouden. Mij is door meerdere oud-militairen verzekerd dat zei hun eigen persoonlijke wapen zonder handschoenen met PX 10 moesten poetsen. Daarnaast stond het reinigingsmiddel op de kazernes in niet-afgesloten bakken in gesloten ruimten zonder afzuigsysteem.”

Poppe vindt dat nu snel duidelijk moet worden of er ook een verband bestaat tussen de ziekte van deze mensen en het gebruik van PX 10. “Ook anderen zijn ziek geworden. Daarom heb ik de Staatssecretaris wederom om opheldering gevraagd.”

Betrokken SP'ers