nieuws

Citykliniek Den Haag dicht na Kamervragen SP

De in opspraak gekomen Citykliniek in Den Haag is gesloten, een paar dagen nadat de SP aan minister Klink vroeg onderzoek te doen en in te grijpen. In de privékliniek werden op ondeugdelijke wijze borstvergrotingsoperaties verricht. In enkele maanden tijd hebben plastisch chirurgen uit reguliere klinieken 9 patiënten behandeld met ernstige infecties ten gevolge van de ingrepen in de Citykliniek. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat de privékliniek opdraait voor de herstelkosten.

De kliniek biedt borstvergrotingen aan tegen lage prijzen om patiënten te lokken. Van Gerven noemt dit misdadig, te meer omdat patiënten daar kennelijk grote veiligheidsrisico’s lopen.

De Citykliniek staat echter niet op zich. Zo werden in februari de Silhouetkliniek en het ZBC Medisch Centrum in Breda gesloten vanwege gebrekkige hygiënische omstandigheden. Ook verrichten vele particuliere klinieken ingrepen die medisch onverantwoordelijk zijn. Zo biedt de helft van de particuliere klinieken in Nederland een behandeling aan met permanente rimpelvullers. Dit terwijl de Vereniging van Plastisch Chirurgen dit ontraadt vanwege de kans op ernstige blijvende littekenvorming.

De SP pleit al lange tijd voor een vergunningstelsel. Dan kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg vooraf controleren of privéklinieken veilige verantwoorde zorg leveren. Tot nu toe heeft minister Klink dit steeds afgewezen. Wel is er op voorstel van de SP een verplichte registratie van de privéklinieken tot stand gekomen.

Van Gerven wil dat alleen gekwalificeerde specialisten een dergelijke ingreep verrichten. “Klink moet de wet aanpassen om beunhazerij te voorkomen. En laat privéklinieken opdraaien voor de kosten van de behandeling van complicaties. Privéklinieken mogen niet rijk worden over de rug van patiënten en vervolgens de herstelkosten afwentelen op de reguliere gezondheidszorg.”

Betrokken SP'ers