‘Trek topsalaris omroepbobo’s af van subsidie’

Nu blijkt dat omroepen doorgaan met het betalen van buitensporige salarissen aan presentatoren en bestuurders, moet minister Plasterk hen korten op hun subsidies,” aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Het is ongelofelijk dat Plasterk nog steeds geen eind heeft gemaakt aan de megasalarissen in omroepland. Elke cent die boven het salaris van de minister-president wordt betaald, moet Plasterk terughalen.”

Al in 2007 nam de Tweede Kamer het voorstel van Van Dijk over dat niemand bij de publieke omroep meer mag verdienen dan de minister-president. Anderhalf jaar later is er nog niets veranderd. Van Dijk: “Het geld voor de omroepen is bedoeld voor programma’s, niet voor verrijking van een klein groepje presentatoren.”

Plasterk wil, ondanks de aangenomen motie van Van Dijk, de salarissen van presentatoren en deejays niet maximeren. In plaats daarvan wil hij dat de omroepen een beloningscode maken. Van Dijk: “Een beloningscode is slappe hap en zelfs die code laat nu al maanden op zich wachten. Ik wil dat de minister mijn motie volledig uitvoert.”

Betrokken SP'ers