SP neemt zelf initiatief voor schrappen verbod op godslastering

SP-Kamerlid Jan de Wit maakt een initiatiefwet om het veelbesproken verbod op godslastering uit het wetboek van strafrecht te schrappen. Nu minister van Justitie Hirsch Ballin heeft laten weten hiertoe geen stappen te ondernemen, vindt de Wit de tijd rijp om dit zelf te regelen. "Er is nu lang genoeg over gesproken. Het verbod op godslastering is een principieel onjuiste bepaling, die nu eindelijk moet worden geschrapt. Nu de minister dit weigert te doen, doe ik het zelf," aldus De Wit.

De discussie over artikel 147, waarin het verbod op godslastering is geregeld, loopt al een tijd. "Aan de vreemde situatie dat het beledigen van God zelf strafbaar is, moet een einde komen. Het is weliswaar een dode letter maar het artikel is ook principieel onjuist. De gelovige hoeft niet beter beschermd te worden dan de ongelovige. En wie bepaalt er eigenlijk of God zich beledigd voelt?", zegt de Wit.

De Tweede Kamer heeft minister Hirsch Ballin met een motie verzocht het artikel te schrappen. Deze weigert dit echter te doen. Daarom neemt de Wit nu samen met VVD en D66 zelf het initiatief. "Wanneer een minister een aangenomen motie niet uitvoert is dat een slechte zaak. Daarom maken we zelf een wet. Linksom of rechtsom, het verbod op godslastering moet uit de wet."