nieuws

Leijten wil opheldering over gevolgen AWBZ-bezuinigingen

Door de bezuinigingen in de AWBZ verliezen gehandicapten, ouderen en kinderen begeleiding om te kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit levert grote problemen op voor zorgboerderijen waar gehandicapten kunnen werken, maar ook voor dagbesteding voor ouderen. SP-Kamerlid Renske Leijten: “Een paar dagen per week onder de mensen, daar kijken vele ouderen en gehandicapten naar uit. Dat juist dit door de bezuinigingen sneuvelt is te bizar voor woorden. Staatssecretaris Bussemaker moet ingrijpen”.

Het ministerie van Volksgezondheid schat dat door de bezuinigingen 60.000 mensen hun dagbesteding verliezen. Leijten: “Dagbesteding is juist een middel om te voorkomen dat oudere mensen of mensen met een beperking vereenzamen. Een dag of een paar dagen per week zijn ze ‘onder de mensen’. Maar deze vormen van tijdverdrijf zijn ook een uitkomst voor partners of ouders. Zij kunnen die dag even iets voor zichzelf doen. Deze bezuinigingen raakt niet alleen die 60.000 mensen, maar ook hun familie.”

Ook de begeleiding voor kinderen op school wordt geschrapt, hierdoor komen kinderen thuis te zitten. Leijten: “De bezuiniging is ingevoerd voordat er een goede oplossing was voor leerlingen met bijvoorbeeld gedragsproblemen. Door de extra middelen konden ze op school blijven. Nu niet meer, dit is een groot probleem en staatssecretaris Dijksma staat erbij en kijkt ernaar. Ze moet nu echt met een oplossing komen!”

Leijten: “Als oudere mensen vereenzamen of hun partners het niet meer aan kunnen, zullen ze sneller kiezen voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. Die kosten zijn aanzienlijk hoger. Ook de kosten voor uitgevallen kinderen van school zijn uiteindelijk hoog. Deze bezuinigingen zijn kortzichtig en zullen leiden tot hogere kosten”.

Betrokken SP'ers