'Geen afbraak speciaal onderwijs'

De afbraak van het speciaal onderwijs moet stoppen. Dat zegt SP-Kamerlid Manja Smits naar aanleiding van het vandaag gepresenteerde Onderwijsverslag van de Inspectie. De Onderwijsinspectie vindt het onderwijs aan zorgleerlingen in het reguliere onderwijs van onvoldoende kwaliteit. Smits: “De komende jaren wil staatssecretaris Dijksma steeds meer leerlingen met een handicap of gedragsproblemen het gewone onderwijs injagen. Dat gaat ten koste van deze kinderen.”

Volgens de inspectie worden de kwetsbare leerlingen vaak niet goed begeleid in het reguliere onderwijs. Leerlingen die individuele aandacht nodig hebben, worden vaak zelfstandig aan het werk gezet. Bovendien krijgen deze leerlingen vaak ondersteuning door niet-gekwalificeerd personeel. Smits: "De conclusies tonen aan dat het onhaalbaar is om steeds meer leerlingen met handicaps en gedragsproblemen op te nemen in het regulier onderwijs. Leraren in het reguliere onderwijs zijn nauwelijks in staat voldoende zorg te bieden. Dat is ook niet zo gek, want zij geven vaak les in veel te grote klassen. De werkdruk is hoog. Dan moeten ze ook nog eens leerlingen met ernstige gedragsproblemen begeleiden. Daarvoor hebben ze lang niet altijd de kennis in huis. Dat is niet goed voor de leraar en niet goed voor de leerlingen.”

Dijksma noemt deze operatie ‘passend onderwijs’, maar volgens Smits komt het neer op knellend onderwijs. Het is vooral een bezuinigingsmaatregel die ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. Smits: “Dit is weer een grote onderwijsverandering die van bovenaf wordt doorgedrukt. Leraren en ouders hebben nauwelijks inspraak. Dat is een schandalige conclusie, één jaar na de Commissie Dijsselbloem.”

Binnenkort komt de SP met de resultaten van een eigen lerarenonderzoek.

Betrokken SP'ers